GALJOEN.NL

Galjoen.nl

Normering Galjoenpak in Noorwegen gestart

22 april 2004

Brandwerend Reddings en Overlevings Pak

Door de steun van het Inovatiefonds Kop & Munt met een lening is Galjoen normeringen uit te voeren.

In 2003 is het galjoenpak reeds gecertificeerd door CENTEXBEL als brandweerpak, 6 pakken gaan donderdag 22 april 2004 per transport naar SINTEF in Trondheim Noorwegen waar de testen zullen plaatsvinden voor de certificering als survival suit.

De testen moeten door minimaal 6 personen worden uitgevoerd en 1 onderdeel in het onderzoek is, hoelang het galjoenpak de proefpersonen een thermische bescherming geven.

De proefpersonen worden tijdens de 4 uur durende test in een watertemperatuur van < 2 graden Celsius continue bewaakt, met sensoren om hart- en temperatuur metingen te kunnen verrichten en is er voor de veiligheid tijdens deze sessies altijd een arts en medisch personeel aanwezig om in te kunnen grijpen.

Hierdoor zijn deze normeringen ook zo kostbaar, maar volgens Arie Hiddingh wel noodzakelijk omdat onderkoeling nog steeds door veel mensen wordt onderschat.

Het testprogramma in Noorwegen duurt 6 weken waarna de resultaten bekend zijn. En Galjoen dan door kan gaan in Holland met Loyds register of DNV om de laatste onderdelen van de certificering af te ronden.

Deze zullen bestaan uit controles van een kwaliteitshandboek waarin van inkoop tot verkoop alles moet in staan en controles in het atelier waar de pakken worden geproduceerd en gecontroleerd voordat ze naar een klant gaan.

Beschreven kwaliteitscontroles zijn hier van wezenlijk belang.

Ook hier voor is na de 6 weken Noorwegen enige tijd +/- 6 weken nodig om alles naar wens rond te hebben voordat de certificering een feit is.